Miért diétázunk?

Miért diétázunk?


DIÉTA(étrend)

diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az emésztőszervi megbetegedések során tartandó zsírszegény étrenddel, másrészt a fogyókúrás célzattal követett kalóriaszegény étrenddel kapcsolódott össze. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.

A diétákat több szempont szerint is csoportosíthatjuk:

  • életkor szerinti diéták (pl. kisgyermekek, kamaszok, idős korúak diétája)
  • élethelyzetek szerinti diéták (pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak, stresszes időszakok diétái)
  • rövidtávú diéták (pl. hasmenés, székrekedés, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotban)
  • preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére)
  • betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségben, vese- és máj betegségekben)
  • különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, koleszterinszegény étrend, csontritkulás esetén)

Példák:

Probléma: Valakinek van egy éppen panaszokat okozó gyomorfekélye. Étrend: energia- és fehérje gazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.

Probléma: Cukorbeteg, nincs más diagnózis. Étrend: szénhidrátszegény, normál változat.

Probléma: Cukorbeteg, gyomorfekéllyel. Étrend: szénhidrátszegény, energia- és fehérjegazdag, fűszerszegény, rostszegény változat.

Probléma: Epeköves. Étrend: zsírszegény, rostszegény változat.

Rengetegen szeretnének mihamarabb jó alakra szert tenni és örömteli, hogy a legtöbb próbálkozó tisztában van a ténnyel: diéta nélkül nem lehet eredményeket elérni! Azonban a helyes és egészséges étkezés kultúrája hazánkban még viszonylag újdonságnak számít. Ennek eredményeképpen sokan olvasnak diétáról szóló cikkeket, sokan kérnek személyes étrendet, de az itt szereplő fogalmak többségével nincsenek tisztában. Nem szeretnék senkiről tudatlanságot feltételezni, csak szeretném, ha mindenki örömet tudna lelni abban, hogy diéta és edzés segítségével napról-napra közeledik céljai felé. Nincs annál nagyobb boldogság, mikor erőfeszítéseink eredményét látjuk saját magunkon és tapasztaljuk, hogy a befektetett munka igen gyümölcsöző! Céltudatos munkával sok mindent meg lehet valósítani, de ehhez ismernünk kell saját magunkat, tudatában kell lennünk a haladás irányával és tudnunk kell, hogy milyen eszközökkel és ezeket hogyan alkalmazzuk a megvalósítás felé vezető úton. Nem kell biokémikusnak lennünk egy diéta alkalmazásához, de annyival nem árt tisztában lenni, hogy mit miért fontos alkalmazni, vagy ha valamit elolvasunk a témával kapcsolatban, világosan tudjuk miről van szó.

Kúravezetőként segítek megkeresni a Számodra megfelelő diétát, ha megtisztelsz bizalmaddal.


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségMagazinja cikk ajánló

További magazin cikkek »