Légzőszervek


A tüdő betegségei:

Megfázás

A nátha vírusai tüsszentéssel, köhögéssel terjednek, a főbb tünetek közé pedig orrfolyás, tüsszögés, sőt esetenként láz is tartozik. A megfázás irritálhatja a légutakat és a tüdőt, ilyenkor köhögéssel párosul, és asztmát, hörghurutot okozhat. Körülbelül 7-10 nap a gyógyulási ideje.

Hörghurut

Hörghurut esetén a tüdő hörgőinek belső felszínén található nyálkahártya gyullad be. Akut és krónikus formában is jelentkezhet, előbbinél gyakran a légcső is érintett. Lehet megfázás szövődménye, de pollen vagy cigarettafüst által okozott irritáció is kiválthatja. Bizonyos esetekben a hörghurut során köhögéskor sűrű váladék szakad fel. Ha a köhögés három hétnél tovább tart, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Tüdőgyulladás

Okai: baktérium, vírus, gomba, mozgáshiány, keringési rendellenesség, idegen test belélegzése, szekunder betegség is lehet. Tünetei: hidegrázás, magas láz, szúró mellkasi fájdalom, étvágytalanság, fáradékonyság. Szövődmények: tüdőtályog, hegesedés a tüdőben, mellhártya gyulladás, keringési elégtelenség, vizenyő (ödéma).

Tüdőtályog

Felső légutakon vagy a véráramban a baktériumok bejutnak a tüdőbe. Okai: gennykeltő baktériumok, chronicus (idült) pneumonia. Tünetei: bő, gennyes köpet,

Tüdőtágulat

A tüdő rugalmas elemeinek mennyisége az életkor előrehaladásával csökken, de az egyes környezeti ártalmak ezt a tendenciát felgyorsítják. Korunk ilyen tényezője a füst, különösen a forró dohányfüst. Az ilyen betegekben magasabb oxigénszükséglet alakul ki, mivel nagyobb munkát kell a légzésre fordítaniuk.

Légmell

A mellhártya két lemeze közé levegő kerül, ezért a tüdő részben vagy teljesen összeesik. Okai: trauma, veleszületett rendellenesség, lehet szekunder betegség, emphysema. Tünetei: Hirtelen szúró mellkasi fájdalom, nehézlégzés, cianózis, köhögés, légzési hang hiánya.

Krónikus obstruktív légúti betegség

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) az obstruktív tüdőbetegség egyik fajtája, amelyet általában idült kilégzési áramláskorlátozottság jellemez. Az idő múlásával az állapot többnyire rosszabbodik. Főbb tünetei közé tartoznak: légszomj, köhögés, és köpetképződés. A krónikus hörghurut (bronchitis) igen gyakran jár együtt obstruktív légúti betegséggel.

Asztma

Az asztma a légutak krónikus gyulladásának eredménye, amely a környező simaizmok fokozott, görcsös összehúzódásához vezet. Ez más tényezőkkel együtt a légutak időleges beszűküléséhez és az asztma „klasszikus” tünetéhez, a sípoló légzéshez vezet. Az időleges hörgőszűkület általában kezelés hatására vagy magától elmúlik. Időnként a légutak maguktól átalakulnak – a tartós gyulladás a hörgők falának átalakulásához, károsodásához vezet hosszú távon, amit az orvosi nyelv remodellingnek nevez. E folyamat során az asztmára jellegzetes időleges (reverzibilis) hörgőszűkület fokozatosan tartós, maradandó szűkületté alakul. A légutak szűkülete elsősorban a kilégzést nehezíti, mivel kilégzéskor nő a mellkasban a nyomás, és a beszűkült kislégutak jóval előbb elzáródnak. Emiatt a tüdőben több levegő marad a kilégzés végén, a mellkast mintegy felfújt állapotban tartva. Mindez a gázcsere romlásához vezet, eleinte oxigénhiányt, súlyosabb esetben a széndioxid-leadás csökkenését is okozva.

Tüdőrák

A tüdőrák, vagy közismert nevén tüdő karcinóma a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró kóros sejtszaporulat, rosszindulatú daganat. A folyamat áttét (metasztázis) képzéséhez is vezethet, amely alatt az abnormális tüdőszövetnek más szervekben való megjelenését és burjánzását lehet érteni. A tüdőrákok többsége a tüdő epitheliális szövetéből, azaz hámszövetéből származik. A betegség évente 1,3 millió ember halálát okozza világszerte. A tüdőrák leggyakoribb tünete a rövid, nehézkes légzés, a gyakori köhögés (néha vérköpéssel kísérve) illetve a testsúly csökkenése, valamint a mellkasi fájdalom.

Forras.Wikipédia

Kép:pixabay


Tudunk tenni a megelőzéséért, elsősorban a dohányzás elhagyásával.

Tüdőnk védelmében ajánlott termékeink:

Ginger Juice

Graviola tea

Graviola kapszula

Zeolit

Antivir

Blue Quercitin


A termékek részletes leírását lásd Termékajánló/Légzőszervek menüben

https://diamondtermekek.egeszsegmagazinja.hu/alkategoria/legzoszervek/97


 


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségMagazinja cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »