A bodza, mint gyógynövény

A bodza, mint gyógynövény


Gyógynövény és ínyenc csemege - a fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran "a szegény ember patikája" néven emlegették.

A megnevezést nem ok nélkül érdemelte ki: korábban a bodza főzetével olyan problémákat kezeltek, mint például a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór, de használták még vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak vagy éppen vizelethajtónak is.

Bodza és bodza között is van különbség

Mielőtt azonban részleteznénk, hogy manapság miként hasznosíthatjuk ezt a közkedvelt növényt, mindenképpen érdemes a különböző bodzafajtákról is szót ejteni.

Magyarországon a bodzának három őshonos fajtája létezik: a fekete bodza (Sambucus nigra), a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza (Sambucus ebulus). Gyógynövényként és csemegeként a fekete bodza szolgál, míg rokonai enyhén mérgező hatásúak, ezért jó, ha kerüljük a fogyasztásukat.

Honnan ismerhető fel a fekete bodza?

A fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó cserje, amely olykor akár 2-3 méteres fává is fejlődhet. A növény fiatal, egyéves ágai még zöldek, míg a többévesek már szürke kérgűek. Levelei sötétzöldek és az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. 

A bodza virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetes illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A növény május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségMagazinja cikk ajánló

További magazin cikkek »